Здравейте, приятели!


Казвам се Моряна и обожавам модата. Уча моден дизайн в Професионална гимназия по облекло “Княгиня Мария Луиза”. Още от трети клас обичам да сътворявам неща от плат и оттогава се роди и мечтата ми да превърна вдъхновението си в професия, като стана дизайнер. Всеки ден правя малки стъпки към сбъдването на голямата си мечта!

Истината е, че винаги се вдъхновявам, когато посещавам галерии или добре направени изложби. Освен, че посещението на подобен тип мероприятия отваря напълно светогледа ми, то ми дава и нещо много по-голямо, а именно възможността да видя и усетя различни гледни точки, истории и чувства. Един ден след училище посетих изложба на Чипровски килими и носии в Етнографския музей. Там ме посрещна много мила жена, която тъчеше килим на стан и ми разказа какво означават символите и как мога да ги вкарам в една дреха. Тя ме вдъхнови да използвам отдавна забравените мотиви в съвременното облекло. Накара ме да запазя българското в забързаното ни сиво ежедневие. И така се роди идеята да направя колекция на тема „Фолклорните мотиви в съвременния гардероб на работещата жена“.

Шевицата е нещо много специално. Тя не само е украсявала дрехите на предците ни, но и носи в себе си много по-дълбоко значение. Българската шевица е едно от най-ценните ни постижения и достойнства в културно отношение. Шевицата е израз на богата душевност. Символиката й е пряко свързана с цветовете и елементите, които се използват за направата й.

Моделите, които създадох, са удобни и свежи. Подходящи са както за всеки ден, така и за по-официални случаи. Има различни модели, които пасват на различните типове тела. Шевиците са бродирани на гоблен и са поставени на облеклата по-такъв начин, че да не е натрапчиво, но и да запазят позитивната енергия, която носят. Бродирани са върху панама, а платът на роклите е пунт. Използвах такива материали за колекцията си, тъй като те не позволяват на дрехите да се мачкат и могат да бъдат носени както с ниски, така и с високи обувки. Материалите позволяват на роклята да бъде удобна не само в началото на работния ден, но и до края му – независимо от забързаното ежедневие.


Ако съм успяла поне малко да ви вдъхновя и да ви накарам да се вгледате в символиката на дрехите в гардероба ви ще се радвам да разгледате и колекцията ми и да станене горд собственик на дрехи, които носят послание.